Powered By Blogger

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Σύμφωνα με την υπ’ αρ. Α4-333 αγορανομική διάταξη του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων 02/2013 (874 Β'/11-04-2013 ΦΕΚ) τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες έκδοσης κοινοχρήστων, οφείλουν να αναρτούν στον πίνακα ανακοινώσεων της πολυκατοικίας, μαζί με τον μηνιαίο κατάλογο κοινοχρήστων (συγκεντρωτική κατάσταση), και αντίγραφα των νόμιμων παραστ...ατικών εγγράφων, από τα οποία αποδεικνύονται οι δαπάνες που αναφέρονται σε αυτά.

Στην περίπτωση έλλειψης πίνακα ανακοινώσεων, οφείλουν, μαζί με το ειδοποιητήριο πληρωμής των κοινοχρήστων να επισυνάπτουν σε αυτό και απλές φωτοτυπίες των παραστατικών των ανωτέρω δαπανών. Για τους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ. Η διάταξη αυτή τίθεται σε ισχύ σε όλη την Χώρα από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η οποία έγινε στις 8 Απριλίου 2013.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, ελήφθη από την ανάγκη διαφάνειας σχετικά με τις δαπάνες που επιβαρύνουν τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών, αλλά και αντιμετώπισης φαινομένων προμήθειας αγαθών και εκτέλεσης έργων (καύσιμα, κηπουρικές-οικοδομικές εργασίες κ.λπ.) χωρίς την ύπαρξη των από τον νόμο προβλεπόμενων παραστατικών. Σκοπός της αγορανομικής διάταξης είναι μεταξύ άλλων η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της λαθραίας διακίνησης καυσίμων, ιδίως από εταιρείες που εκδίδουν κοινόχρηστα και ταυτόχρονα αναλαμβάνουν και την αγορά πετρελαίου, καθώς και η ανιστοίχιση των αναγραφόμενων στα κοινόχρηστα δαπανών με πραγματικές αποδείξεις. Έτσι υπηρετείται η διαφάνεια, δεν υπάρχουν ζητήματα εργασιών χωρίς παραστατικά (μαύρη εργασία κλπ) και πάνω απ' όλα ο κάτοικος του διαμερίσματος που πληρώνει είναι βέβαιος ότι όλες οι δαπάνες που τον επιβαρύνουν έγιναν πραγματικά και νόμιμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου