Powered By Blogger

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Ποιες συνέπειες έχει η μη εξόφληση των κοινοχρήστων

Ποιες συνέπειες έχει η μη εξόφληση των κοινοχρήστων
Σε εποχές οξύτατης οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας, οι οικονομικές υποχρεώσεις όλων μας είναι άπειρες και μερικές φορές αναγκαζόμαστε εκ των πραγμάτων να ιεραρχήσουμε τις υποχρεώσεις μας και να αφήσουμε για παράδειγμα στην άκρη την υποχρέωση που έχουμε να πληρώσουμε τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας που μένουμε.

Ωστόσο, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε μερικά βασικά πράγματα για το θέμα αυτό. Έτσι, ο διαχειριστής μετά από απόφαση της Γενική Συνέλευσης της πολυκατοικίας, μπορεί να προχωρήσει άμεσα σε δικαστικές ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα της πολυκατοικίας και να επιτύχει την εύρυθμη λειτουργία της και την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών της. Δηλαδή, ο διαχειριστής μπορεί να διεκδικήσει τα οφειλόμενα κοινόχρηστα με αίτηση για έκδοση διαταγής πληρωμής. Ο διαχειριστής μέσα σε μικρό διάστημα δύο εβδομάδων, έχει τη δυνατότητα να καταθέσει και να πετύχει την έκδοση διαταγής πληρωμής για οφειλές κοινοχρήστων κατά όλων των συνιδιοκτητών που οφείλουν κοινόχρηστα.

Δεν έχει σημασία το ύψος των οφειλών, ούτε εάν αυτά έχουν καταβληθεί ως ένα μέρος μόνο. Απλά επισημαίνεται ότι στη δικαστική διαδικασία εμπλέκεται και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, ανεξάρτητα εάν εκείνη τη χρονική στιγμή η ιδιοκτησία του, νοικιάζεται ή όχι.

Ανάλογα με τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, υπολογίζεται και το ύψος των χρεών των οφειλετών. Η διαταγή πληρωμής εκδίδεται χωρίς την κλήτευση του οφειλέτη-ιδιοκτήτη στο δικαστήριο ενώ ο διαχειριστής προσκομίζει τα παραστατικά των χρεών, όπως και αντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας. Η διαταγή πληρωμής εκδίδεται σε βάρος του ιδιοκτήτη, οποίος θα πρέπει να πληρώσει τα οφειλόμενα ποσά ενώ στη συνέχεια μπορεί να διεκδικήσει δικαστικώς τα χρήματα από τον ενοικιαστή της ιδιοκτησίας του, εφόσον βέβαια υπάρχει.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν εξοφλήσει τα οφειλόμενα ποσά, κινδυνεύει με κατάσχεση της ιδιοκτησίας του. Αυτή η διαδικασία γίνεται προς όφελος της πολυκατοικίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Εάν ο ιδιοκτήτης δεν καταβάλει τις οφειλές, τότε μπορεί να κινδυνεύσει με κατάσχεση ή με προσημείωση υποθήκης ή με εγγραφή στον Τειρεσία ή ακόμη και με κατάσχεση των τραπεζικών του λογαριασμών εφόσον το υπόλοιπο του λογαριασμού του είναι άνω των 1.500 ευρώ ή ακόμη και με κατάσχεση του ενοικίου στα χέρια του μισθωτή του (αυτό που νομικά ονομάζεται κατάσχεση εις χείρας τρίτου).

Εάν αφήσει ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής, απλήρωτα τα κοινόχρηστα για ένα δύο μήνες και μετά βγήκε διαταγή πληρωμής εις βάρος του ιδιοκτήτη, τότε το τελικώς οφειλόμενο ποσό θα είναι πολύ υψηλότερο, αφού σε αυτό θα συμπεριληφθούν οι νόμιμοι τόκοι, τα δικαστικά έξοδα, οι δαπάνες για την έκδοση επιταγής και η αμοιβή του δικηγόρου που προβαίνει στις σχετικές δικαστικές διαδικασίες.

Μην παραμελείτε λοιπόν την εξόφληση των κοινοχρήστων σας γιατί το θέμα δεν είναι τόσο απλό και ούτε η μη εξόφληση μένει χωρίς συνέπειες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου